ул.Мизия 2, Кършияка

Срещу хотел "Санкт Петербург"

Пон - Пет: 10:00 - 17:00

Събота: 10:00 - 14:00
Неделя: Почивен

Винаги съм харесвала да подстригвам и винаги съм искала да работя в най-добрият салон за мъжко подстригване. Много бързо след като започнах да подстригвам професионално разбрах ,че ако искам да работя в най-добрият фризьорски салон то ще трябва аз самата да го оформя така.

Много обичам да гледам клипове в ютюб на американски барбери ,които работят с най-добрите и най-новите професионални инструменти. Тамошните барбери имат много висок стандарт и могат да си позволят да си купят и да пробват всякакви току що излезли фризьорски инструменти.

С голям интерес гледам техните ревюта на тримери, машинки, шейвъри, ножици и техники. Моята идея е да избера кои са най-добрите марки и модели в съответния клас и да си купя точно тях. С други думи оставям пробите на тях, а аз просто си набавям най-доброто и най-отвърденото от всички.

Най-добрата машинка за подстригване?

След много изгледани видеа и много гледни точки на професионални фризьори си направих заключението ,че най-добрата машинка като цяло е WAHL Magic Clip. Точно този модел е много добре балансиран, има издръжлива батерия и е доста удобен за целодневна работа. Естествено това беше първата машинка, която си купих и с която започнах да работя като професионален фризьор.

Най-добрият салон трябва да разполага с най-добрите професионални марки.
Работната ми станция

Най-мощната машинка за подстригване?

След това забелязах ,че повечето америскански барбер салони винаги имаше една черна машинка с надпис Senior. Поразрових се и открих ,че това е една от най-мощните машинки за подстригване на твърда мъжка коса, а именно WAHL Senior. Веднага трябваше да си поръчам и нея. След като вече я държах в ръцете си установих , че е доста по-тежка и батерията й издържаше по-малко в сравнение с тази на маджик клипа. Затова започнах да ползвам Wahl Senior предимно за гъсти и буйни коси, които пък тя подстригваше без никакво усилие.

Модификации на машинки

Най-добрият тип нож за машинки ?

Fade blade

Започна да ми става интересно дали мога да направя тези машинки още по-добри и още по-удобни за работа. Когато си поръчах wahl senior-a, той пристигна само с Fade Blade (ножове за преливане) ,които бяха много тънки и остри. За съжаление този тип ножове оставят много рязка черпа при подстригване и някои случаи отнема доста време да се прелее добре рязка оставената черта по косата.

Taper blade

Четах доста по тази тема и видях ,че много барбер колеги имат същия проблем. Бързо разбрах че трябва да си поръчам Taper blade ножове, които са доста дебели от начало до края в сравнение с фейд ножовете. Те не оставят резки черти дори и при много бързо преминава по косата. Тази модификация определено забърза работата ми и подобри значително качествето на прическата.

Работата с определен тип ножове е въпрос на вкус и предпочитание. В общият случай ,за да се работи добре с fade blade фризьорът трябва да има повече годинки опит, но не е задължително. Има много професионални барбер гурута с години опит, които продължават да работят само с Taper blade ножове.

Най-добрият материал за нож за машинки ?

Стоманен нож

Всичките ми машинки идват стандартно със стоманен нож, който е много остър в началото и може да бъде zero gap-нат (да подстригва до кожа). Стоманеният нож е много добър и професионален избор, защото се поддържа лесно, има красив лъскав външен вид и може да се заточва многократно.

Недостатъкът на стоманеният нож е ,че при по-дълго подстригване се получава загряване следствие на триенето между подвижния и неподвижния нож. Професионалният фризьор може бързо да се справи с това нагряване като напръска нагрятия нож със специален спрей за охлаждане и смазване по време на подстригване. Повечето препоръчват използването на спрея Andis Cool Care , който естествено веднага трябваше да си купя.

Керамичен нож

Исках нещо повече от това да пръскам със спрей ножа и тогава започнах да забелязвам бели подвижни ножов. Направих бързо проучване и останових ,че се казват „керамичните ножове“ и се сменя само горния (подвижния) нож на машинката. Веднага си поръчах керамичен нож и установих ,че той наистина не загрява така както стоманения.

Причината за това е , че най-голямо съпротивление при триене имат частите направени от един и същ материал – триене желязо в желязо, а когато се сложи керамичен нож се получава триене керамика в метал и от там доста по-малко загряване на машинката.

Като допълнителна екстра забелязах, че моя wahl senior стана и по-тих.

Единственият недостатък, който мога да кажа за керамичния нож е ,че не може да се заточва, но пък магазина от който го купих твърди ,че остава много остър при ползване много дълго време. От няколко месеца работя с него и мога да потвърдя ,че за сега не остановявам никаков затъпяване на ножа, което е супер 🙂

Най-добрият тример за подстригване ?

Покрай машинките за подстригване на Wahl набързо предположих ,че и трмера на същата марка би трябвало да е най-добрият. Поръчах си го и започнах да работя с него. Малко след това останових, че е доста малък като размер, няма добра видимост при контуриране и леко шумен при работа.

След като прегледах доста ревюта и мнения на уважавани от мен майстор бербери установих ,че най-добрият тример е на марката BaByliss Pro , а моделът е FX Skeleton. Повечето американски барбери работеха със златният вариант, но когато тръгнах да си поръчвам видях ,че току що е излезнал следващият модел черен цвят със стойка и затова си поръчах него.

Черният BaByliss Pro FX Skeleton

Веднага щом започнах да работя с него забелязах, че има перфекна видимост, много балансирано тегло на металното тяло, сигурен захват заради набраздената метална повърхност, голяма бързина и много тиха работа. Просто наистина перфекно направена машинка за рисунки и оформяне на детайли по прическата.

Babyliss Pro Тример Бабилис Про
Моят първи тример Babyliss Pro

Златният BaByliss Pro FX Skeleton

Златният модел е наистина по-впечатляващ чисто външно, но всъщност е малко по-шумен и няма стойка за зареждане. Но пък това не ми попречи да си поръчам и него. Просто това златно бижу стои много красиво на черния ми плот на станцията и трябваше да го имам 🙂

По пътя към най-добрият салон за подстригване в Пловдив

Всеки ден усъвършенствам знанията и уменията си, всеки ден ставам все по-добра и по-уверена, че скоро наистина ще мога да работя в моя най-добър салон за подстригване в моя роден град Пловдив.

Благодаря на всички мои клиенти, които оценят моето усърдие и търсят най-добрата визия за себе си.

Онлайн магазин

Започнах да получавам много запитвания от клиенти и последователи в социалните мрежи от къде може се поръчат качествени продукти за коса и брада. Контактувам с множество дистрибутори на продукти и реших да подбера за салона различни аромати и разфасовки на различни марки професионални продукти. Част от тях може да разгледате в новия ми онлайн магазин.

Край на част 1. Очаквайте продължение….